Houten kozijnen en moderne architectuur

Dat houten kozijnen nog steeds van nu zijn, zien we in het feit dat houten kozijnen tegenwoordig niet alleen veel toegepast worden in rustieke boerderijen of oude panden, maar ook in moderne woningen. Ook binnen echte moderne architectonische bouwwerken worden nog steeds houten kozijnen gebruikt. Een mooi voorbeeld is het nieuwe CeeCee 20 gebouw in de wijk Roombeek in Enschede.

CeeCee 20: houten kozijnen in overvloed

Het opvallende CeeCee 20 gebouw werd ontworpen door Rooijakker & Tomesen Architecten. Het gebouw valt op vanwege het vele glas in combinatie met talloze houten kozijnen. De gevel bestaat volledig uit houten kozijnen die voorzien zijn van tweezijdig geƫmailleerd glas. De kozijnen zijn zo opeengestapeld dat ze per laag steeds twee centimeter verder naar buiten uitsteken. Het gebouw krijgt hierdoor een speelse uitstraling. Het naar buiten uitlopen van de kozijnen zorgt er bovendien voor dat er schaduw wordt gecreƫerd en dat de kozijnen eronder minder nat worden wanneer het regent.

Duurzame oplossingen voor houten kozijnen

Het verspringen van de houten kozijnen zorgt voor waterhollen in de onderdorpels, waardoor de regen naar beneden valt in plaats van dat het water in de voeg blijft zitten. Hierdoor vergen deze houten kozijnen minder onderhoud en zullen langer meegaan. Daarnaast is er nog een extra belangrijke maatregel getroffen; elke onderdorpel is vanuit de sponning op twee plaatsen doorboord naar het waterhol, waardoor het vocht gemakkelijker weg kan uit de sponning. Door deze openingen wordt het hout ook voortdurend ontlucht en zal hierdoor langer meegaan.

Houten kozijnen voor uw woning

Zo ziet u maar weer dat de bewering dat hout als bouwmateriaal veel te veel onderhoud vergt door de moderne technieken is ingehaald en geheel achterhaald is. Er zijn heel veel goede oplossingen voor het laten plaatsen van houten kozijnen waar u jarenlang plezier van heeft. Hout blijft gewoon zijn charme behouden als bouwmateriaal en vooral ook als materiaalsoort voor kozijnen. Het voorbeeld hierboven laat ook zien dat hout niet alleen mooi staat bij rustieke of oudere woningen, maar dat het ook op een mooie manier toegepast kan worden binnen de moderne architectuur. De moderne architectuur van vandaag kenmerkt zich steeds vaker door het toepassen van traditionele materialen in combinatie met innovatieve technieken, werkwijzen of vormen.

Uw lokale houten kozijnen specialist

Er zijn voor uw woning vast veel meer mogelijkheden op het gebied van houten kozijnen dan u waarschijnlijk voor mogelijk houdt. Waarom vraagt u niet eens een lokale houten kozijnen specialist om bij u langs te komen? Hij zal graag met u alle mogelijkheden bespreken.

Beoordeling